Ето и от мен нещата, които ме правят щастлив.

В ъгъла на една каменарска работилница от години стоеше захвърлен огромен камък. Доста време молих собственника да ми го даде и след около година той се съгласи. От години се занимавах с пеене, а една от любимите ми песни е родопската "Руфинка болна легнала". Исках да сътворя същата песен от камък и през целият период на създаването на тази творба пред очите ми се стелеха извивките на Родопа планина - меки, красиви и спокойни. Oттогава ПЕСЕН е моят личен камък, който не се разделя с мен - където и да живея.
СЛЪНЧЕВ КАЛЕНДАР
Прабългарски слънчев календар. Идеята за него е взета от намерената край Плиска антична седемлъчева розета, за която се твърди, че е използвана за гадаене.

ПРОСТРАНСТВО
Това на практика е първата ми работа. Идеята за пространство и време е изцяло заложена в нея.

Двоен кръст
Стои в една родопска къща.
ДИАНА
Някъде из форумите ме бе открила и Диана. Самостоятелна бизнес дама, с подреден живот и бизнес, тя здраво държеше юздите на живота си. До срещата ни не знаех това, но тъй като имам нужда да разговарям с поръчващите къмъните ми, предложих да се видим. По време на разговора опознавам клиента , научавам много за него и така за себе си преценявам от какво има нужда и какво бих могъл да вложа от себе си в камъка. Да, ама не – по време на разговора ми с Диана, не усетих никаква нужда – даже напротив – стоеше пред мен стабилно и контролирано и умело водеше напред. Позволих си да и кажа направо, че човек като нея няма нужда от мен. Но тя държеше на своето и си искаше камъка. Когато по-късно отидохме да разгледам и мястото на което тя искаше да го сложи, открих наистина неприятно врязан ръб, който “режеше”тясно място за преминаване. Да, там имаше нужда от нещо красиво.
От преди време бях донесъл един камък от старата, паднала вече ограда на Земенският манастир. Красив и целият покрит с мъх. Когато изпратих готовата творба на Диана `и изпратих следният И-мейл:
Здравей Диана,
Без никакъв поучителен напън бих искал да споделя моя възглед, който е необходим за ползване на твоя КАМЪК:). Не съм му дал име, но последните два-три дни втъках и ПЪЛНОТА, след КЪСМЕТ, СИЛА, УСПЕХ И ВЪЗМОЖНОСТИ.
Приоритетно ние винаги мислим за нещата, които не бихме искали да ни се случват. Така са ни научили родителите и обществото, за да се ЗАПАЗИМ от "бъдещите неприятности". По този начин ние сме се научили единствено да ПРОЕКТИРАМЕ неприятности и да СЪЗДАВАМЕ отбрана от самите тях. Колко много похабена енергия за създаване и и РЕШАВАНЕ на проблеми, не мислиш ли?:)
Много по-добър и за предпочитане е вариантът, в който животът и мислите на човека протичат и се въртят, единственно около това, което го вълнува и би искал да стане, да се случи. В края на краищата, човешкият дух се материализира, за да играе и променя материята по свое желание. Затова препоръчвам винаги да се мисли за нещата, които искаме да станат - за другите нямам време:).

СИРМА
Навярно си спомняте митичната Сирма войвода - спътницата на Мануш войвода. Доживяла до 80 години и винаги държала нож под възглавката си!

МИЛОСЪРДИЕ
Над град Берковица има стара каменна кариера. Камъкът там е розов с красиви сини и зелени ивици и плътен, нситен цвят. През 1985г. собствениците на кариерата са използвали взрив, но без да се замислят за последствията. В резултат на това огромните розови скали са се напукали на сегменти с дебелина 8-10 см. Отивайки на място останах разочарован от този факт, тъй като имах желание да взема по-обемни камъни. Преди години бях сънувал този проект, просто една сутрин се събудих и го нарисувах, но поради ограничената дебелина на сегментите, не можа да се получи пълният обем на творбата. И въпреки това играта на светлината по формите на кръста ме радват извънредно.

ОРЕНДА
Има една стара българска дума – ОРЕНДА. Това е името на силата, която твори и поддържа всичко в тази вселена. Означава силата на намерението, творчеството, съзиданието. В тревата край една каменарска работилница намерих парче топъл жълт камък. Заприлича ми на малко , пъстро коте, заспало сред стеблата. Взех го и го отнесох в ателието. Докато го оформях, си мислех за същата тази сила, която извайва формите на нещата и ги поддържа живи. Опитах се да наподобя по някакъв начин действието на тази сила и да откривам нейните закономерности. Отне ми много време. За резултата съдете сами. Камъкът е от град Тополовград – южна България.

СПОКОЙСТВИЕ
С помощта на СПОКОЙСТВИЕ Радостина намери мъжа на мечтите си. А това ми е написала самата тя:)
Откъде бих могла да започна – може би от това, че съм жена на 29 години и търся свое пристанище в собствения си живот или може би, че всичките представи и очаквания за живота и за голямата ми любов са се разминали някъде в безличното ми ежедневие – някъде във вярата ми, че ще срещна любовта на живота си и поредното мъжко разочарование... Човек колкото по-настойчиво и дълго чака нещо в неговия живот да се промени, толкова по-чуствителен става на тази тема. Връща се на зад във времето и се замисля дали някъде не е изпуснал някой знак, някой шанс, който е имал, а той сляпо го е пропилял! Не обичам хората, които много говорят и страдат от синдрома на нереализираността и непрекъснато спрягат представката "ако" във всяко свое изречение - ако аз това, ако аз онова. Не, не съм от тези хора и гледайки назад след себе си отново и отново си казвам – по този начин бих живяла, по този начин бих направила нещата, не съжалявам за нито един миг на щастие и на нещастие, на разбити илюзии и на спечелени приятели.... не е ли това в същността на живота?! Но с течение на времето хората се променят, мисленето им еволюира и нуждите и потребностите им се развиват... Моите също...от желанието най-накрая след толкова търсене да открия мъжа, в които наистина да се влюбя и за който да съм уверена, че искам да остареем заедно... И този ден настъпи благодарение на чудото - наречено случайност, на още по-случайно предложение и най-накрая, на едно уникално изпълнение. С Дима и Краси се познавам от много от давна, винаги съм знаела че те се увличат от Фенг шуй, но никога не съм проявявала по-голям интерес да науча нещо повече за философията, която проповядва това източно учение. Пропити от идеите на фенг шуй, Дима и Краси на практика прилагаха върху себе си откраднатото познание, за да бъдат по-щастливи и живота си също. Краси винаги се е увличaл по извайването на нещо смислено от бездушния камък, но, смея да твърдя, че освен талант влага и много положителна енергия в него. И така.... споделих с тях своя песимизъм да срещна подходящия мъж в моя живот и не очакваш ли, те ми предложиха да направят нещо за мен, да ми подарят един камък, правен от доста дълго време от Краси, но с много замисъл и много любов, камък с голяма енергийна сила. Аз бях песимистично настроена, но приех с мотото – ако не ми помогне то поне няма да ми навреди. Камъкът беше готов, полираха го и остана последния етап – поставянето му в най-благоприятната част на моята стая, така че да бъде съобразено с учението на фенг шуй. Когато и последните изчисления бяха направени, камъка беше поставен. Изненадах се от красотата му – което ме зарадва – стоеше много стилно и освежи много моето жилище. След което моят начин на живот продължи по старому за известно време, до един момент в който се запознах с едно момче и започнах да се срещам с него – на кино, на вечеря. От предишните ми връзки знам, че не трябва да се увличам, защото отново ще бъда наранена и моментното ми щастие ще се окаже един спукан балон, но този път май не се оказа така - влюбих се в това момче, нещо непрекъснато ме теглеше към него и се решавах да правя крачка след крачка в близостта си с него. От друга страна и той показваше към мен много нежност и любов. Много ме беше страх да не се разочаровам отново, защото щеше да ме заболи както никога до сега, но това не се случи. Камъкът си стоеше в своя ъгъл и ни се усмихваше, а ние градяхме устоите на една дълбока и трайна възка. Дали вярвам, че той е допринесъл за моето лично щастие – да, вътрешно сам на 100% уверена, това е така нареченото шесто чувство, което рядко подвежда човек....... Щастлива сам с този мъж, той ще стане баща на децата ми и съм безкрайно благодарна на моите приятели, че ми помогнаха по един страхотен и безкрайно красив начин да съградя своето щастие, жадувано толкова години.
Радостина Цомпова (понастоящем щастливо омъжена, бебето се появи на бял свят в края на май 2008)
Шапката на Кристалния
Недовършена.

БЕЗИМЕНЕН
На нашата приятелка Надя. Ето и нейните думи.
Тази невероятна история започна с един най-обикновен разказ, как един камък може да промени живота на хората. Разбира се, камъкът не беше обикновен. Краси му беше вдъхнал “желанията” на бъдещия притежател. Естествено, че и мястото на камъка е важно, всички сме чували за фен шуй и как една правилно подбрана и поставена вещ може да засили или отслаби определени сектори, свързани с любов, благополучие, приятели и др. Когато чух как един обработен камък е помогнал двама души да се намерят и да изградят щастливи отношения, много се ентусиазирах и си казах “Искам и аз така”, толкова лесно изглежда , Ще уточня, че по това време бях двукратно разведена, самотна и объркана. Краси се съгласи охотно и спомена, че има ясна идея какъв камък ще ми “направи”. Междувременно ми заръча да си помисля какво искам да “заложи” при направата, какво е най-важно за мен. Дълго време само ми подпалваше фитилите с реплики: “Става страхотно”, “Скоро ще дойде време за желанията”, “Работя с лекота и съм сигурен, че това е твоя камък”, докато дойде момента да ни срещне. Като видях камъка не можех да повярвам на очите си, че това е само къс скала. Беше прекрасен, от него извираше светлина, прекрасни бели рози цъфтяха нежно, докато Краси не завъртя камъка и там се показа спокойна, мъдра риба... Не смеех да се приближа, беше по-внушителен от всичките ми очаквания... Никога не съм си представяла, че на допир камъните могат да бъдат толкова кадифени... Бях като омагьосана... Въпреки ясната ми идея този камък да ми помогне да срещна сродната си душа от мъжки пол, думите, които най-добре отговаряха на състоянието ми бяха:Любов и хармония. Един ден Краси и Димата просто го донесоха /завършен/ у дома. Избрахме му мястото и започнах да очаквам чудеса Ще се наложи да отворя още една скоба: От първия си брак имам едно момиченце, родено със Синдром на Даун, което по настояване на лекарите оставихме за осиновяване, защото според тях нямало да доживее и 1 годинка и било невъзможно да се грижим за детето в семейна среда. Не намерих сили в себе си да го потърся, документите, които получавах бяха, че детето е живо, но е със 100% трайна загуба на възможността за социална адаптация, не се движи само и т.н. Повечето ми приятели ме познават като весел и добър човек, но болката за детето, което нямах представа как изглежда и как живее ме изяждаше. Мисълта, че не съм взела правилното решение в борба с това, че не мога да му помогна с нищо, през цялото време кънтеше в главата ми. Сега дъщеря ми расте щастлива и обичана у дома, обгрижена и спокойна. Как се случи ли? Попитайте камъка... той най-добре ще ви разкаже. Вярвам, че с неговата енергия животът ми се завъртя на 180 градуса. Не съм срещнала “мъжа на сърцето си”, случи се нещо много по-велико. Намерих любовта и хармонията, топлотата и спокойствието, целостта и силата. Най-голямата ми мъка и срамната ми тайна станаха най-голямата ми радост и най-чудесния смисъл. Детето, което си мислех, че няма да имам сили да погледна е най-прекрасното и лъчезарно любящо съкровище под слънцето. Да, тя няма как да бъде излекувана от генетичното заболяване, но има чудесни възможности за развитие, въпреки него. Откакто влезе в дома ни всичко искри от радост и светлина. Големите притеснения как ще се справям като по чудо се разрешават във всички аспекти от емоционални до финансови. Затова искам да ви кажа: Вярвайте в камъните, те знаят по-добре. Специални благодарности на Краси и Димата, щастлива съм, че ви срещнах и безкрайно ви благодаря, че ми помогнахте да намеря щастието.
ЩАСТИЕ
Камъка, от който е направен “Щастие” е взет от околностите на град Земен. Цветът му е много топъл, а погледнат от близо се прелива в различни нюанси на червено, кафяво, жълто и зелено. Периода в който го правих беше по време на почивка и камъка се получи от само себе си. Не е наричан на никого освен на самото щастие. Както ми каза един приятел, студенината на камъка плавно се разлива в меки и топли форми, предопределящи едно безметежно и светло съществуване. Единствено в тази моя творба има съзнателно търсен образ на овен с рога – символ на упорито и съзнателно продължаване на щастливия период.

КРЪСТ ТАНЦУВАШ С ВЯТЪРА
Едни от нашите гости от Словакия преди няколко лета изявиха желание да им направя една от моите лечебни скулптури. За целта специално ходихме до аязмото на река Младежка и взехме камък оттам - за съжаление много красивият камък се оказа и много дамарлив - затова използвах един малък къс бял Кресненски мрамор. Материала е ситнозърнест – като захар и искри на слънцето. Изискването беше готовата скулптура да не тежи повече от 5-6 килограма, за да може да влезе в ръчният багаж на летишето. Не обичам да правя “миниатюри”, но приех предизвикателството – най-малкото защото трябваше да използвам машинка, а аз не харесвам машините. А пък и имах срок, тъй като, естествено Матю и по-точно Зузана, която ми поръча камъка се съсетиха в последният момент, преди да си тръгнат. Тя беше харесала много гипсовият модел, който бях направил преди години и това на практика стана първото изпълнение от камък, за моя радост много красиво.
Толкова от мен:)
Моето мнение е , че красотата ще спаси света - ако изобщо има нужда от каквото и да е спасение:)